Spelansvar | Landlotten

Spelansvar

För oss på Landlotten är det viktigt att ta spelansvar, så att vår lott kan vara rolig och trevlig underhållning, inte någonting som vållar problem. Spelberoendefrågan är en viktig fråga som vi som spelarrangör ständigt har i åtanke när vi kommunicerar och utvecklar våra lotterier.
Vår reklam ska vara hederlig, laglig, inte alltför påträngande. Reklamen ska inte heller rikta sig mot sårbara grupper eller minderåriga. Den ska inte heller överdriva möjligheterna till vinst eller hävda att utfallet beror på något annat än slumpen.

Målsättning med Landlotten är att erbjuda rolig spelunderhållning under kontrollerade och trygga former. Men för en del människor kan spelandet i olika former övergå från att vara ett nöje till att bli allt mer problematiskt.

Risken för spelberoende ökar ju tidigare man börjar spela. Därför tycker vi att det känns högst väsentligt att förebygga spelproblem genom att höja debutåldern. Det är 18-årsgräns på vår lott. Det är även viktigt att på ett lättbegripligt sätt informera om villkoren bakom spelet, exempelvis faktiska vinstmöjligheter och skillnaden mellan slump och sannolikhet.

 

Vad är spelberoende?

Ett spelberoende kan enkelt förklaras som ett tillstånd där man inte kan kontrollera lusten att spela och där spelandet leder till allvarliga konsekvenser, både för spelaren och för personer i spelarens närhet. Konsekvenserna blir både ekonomiska, sociala och hälsomässiga (fysiskt och psykiskt).

Det är ofta svårt att själv upptäcka när man börjar få dessa problem. För att undvika att hamna i riskzonen, följ dessa enkla riktlinjer:

  • Bestäm i förväg hur mycket pengar du har råd att förlora och spela aldrig för mer än det beloppet.
  • Spela aldrig för mer än du kan berätta för familj och vänner.
  • Tro aldrig att du kan vinna tillbaka vad du tidigare förlorat.
  • Låna aldrig pengar för att spela.
  • Låt inte ditt spelande bli viktigare än familj, vänner och andra fritidsaktiviteter.

 

Stödlinjen – här kan du få hjälp!

Att sluta spela kan vara mycket svårt, och därför kan ett samtal med en sakkunnig stödperson vara nödvändigt. Ett bra första steg är att kontakta Stödlinjen som erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till spelare och anhöriga. Det går att kontakta Stödlinjen på telefon, mejl eller chatt.

Stödlinjen når du på telefonnummer 020-81 91 00. Här kan du få svar på dina frågor, råd och stöd eller information om vart du kan vända dig ifall spelandet har blivit ett problem.

På Stödlinjens hemsida kan du göra ett självtest för att testa dina spelvanor. Genom att svara på några frågor kan du få reda på om du har spelproblem eller ligger i riskzonen.

Stödlinjen erbjuder även självhjälpsprogram för dig som vill förändra ditt spelande.

De som svarar har lång erfarenhet av att tala med spelare och anhöriga och vi vet hur svår deras verklighet kan vara. De försöker att möta dig som ringer med stor respekt och lyhördhet för hur just din situation ser ut. Så känner du oro över ditt eget spelande eller någon annans, vänta inte utan ring!

Läs mer på Stödlinjens hemsida.